Araba Sürüş Teknikleri


       Araba kullanma ve sürüş teknikleri kendi aralarında sürüş teknikleri ve aracın özelliklerine göre en iyi performansı elde etmek için yapılan doğru araç kullanmayı kapsar. Bu teknikler her zaman trafik kurallarını dikkate alarak hem kendi canımızı hemde yayaların can emniyetini sağlamayı amaçlamalıdır.
      İlk olarak sizlere otomatik ve manuel vitesli araba kullanma tekniklerini anlatacağız. Ardından hem ekonomik araba kullanma ve aracın mevsimsel durumlara göre hazırlanarak emniyetli bir sürüş yapmanız için gereken tüm konular sırasıyla teknik olarak anlatılacaktır.
  DÜZ VİTESLİ ARABA KULLANMAK ;
Tüm düz vitese sahip arabalarda aracın ileri gitmesini sağlayan viteslerin geçişleri aynı şekildedir. Araç boşta iken ileri vite ilk olarak 1 vitese takılarak aracın ilk hareketi sağlanır. Vitesler her zaman aynı hizada ve tam orta noktasında boş konumu vardır. 1 nci vitesden 2 inci vitese geçirmek için ileri veya geri ( vites konumuna göre ) itekleyerek vites geçişi sağlanır. Vites kolunu sağa doğru çekerek 2 ve 3 üncü viteslere aynı kurallar dahilinde geçiş işlemi yapılır. 5 inci vitese geçiş işlemi biraz farklı olup vites geçiş mandalını açmak için vites kolunu sağa doğru iterek vites geçişi sağlanır. Geri vites araçlara göre değişmekle beraber ya en sağda 5 inci vitesin karşısında yada sol ön kısımda emniyet mandalını açmak suretiyle ARAÇ TAMAMEN DURDUKTAN SONRA ileri veya geri iterek vites geçişi sağlanır.


/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

ARACA BİNİLDİĞİNDE YAPILANLAR
1- Koltuk, dikiz aynası ve kapıdaki aynaları ayarla
2- Emniyet kemerini tak
3- Koltuğu ayarlarken ayaklarınızı pedallara ( fren, debriyaj ve gaz ) koyarak koltuk ayarı yapın
4- Vites kolu boşta olması gerekir (kontrol )

ARACI KULLANIRKEN YAPILANLAR
1- Araç çalıştırılır,
2- Debriyaja basılır,
3- Vites 1. vitese takılır,
4- El freni indirilir,
5- Sol sinyal verilir,
6- Kapı ve dikiz aynalarından trafiği kontrol edin ve yola çıkış için hazırlanın
7- Debriyaj yavaş bırakılıp, gaza hafif basılarak yola çıkış yapılır.

 

ARAÇ KOMUTALARI OLAN PEDALLAR
Kural olarak her zaman sol ayağımız debriyaj pedalını komuta eder, doğru pedal kullanımı için ayağımızı yere değirmeden bacak ve diz hareketiyle debriyaj pedalına basılır. ARAÇ HAREKET HALİNDEYKEN AYAĞIMIZ KESİNLİKLE DEBRİYAJ PEDALINA BASILMAZ Aksi durumda küçük bir ayak basma kuvveti ile debriyaj bilyasına baskı uygularız. Bu durumda debriyaj bilyası devamlı dönüş yaparak kısa sürede bozulacak ve biza baskı ve balata sistemimizin değişmesine neden olacaktır. Bu bize yüksek maliyet demek olur. SAĞ AYAK ; 2 farklı pedalı kullanmamıza yardımcı olur. hem fren pedalını kullanırız hemde gaz pedalını kullarak aracımızı komuta ederiz. Sağ ayak tabanımızla ayağı kaldırmadan ayak ucunu kullanarak gaz ve fren pedalına baskı uygularız.
Debriyaj ( DEBRİYAJ PEDALI )siteminin görevi ; arabamızın motoru tarafından üretilen dairesel hareketi vites kutusu ve güç aktarma organları yardımıyla tekerleklere iletilmesini, vites değişimlerinde ve aracı durdurmak amacıyla hareket iletilmesini engelleyen çok önemli bir araba donanımıdır. En doğru debriyaj kullanımı ; debriyaj pedalına hızlı basılır ve vites değişimden sonra yavaş olarak kaldırılır. Ayak her ne olursa olsun araç hareket halindeyken pedal üzerinde tutulmaz.    
Fren ( FREN SİTEMİ ) sisteminin görevi ; Fren sisteminin aracı yavaşlatmak ve durdurmak olarak 2 önemli görevi vardır. Aracı yavaşlatma ve durdurma esnasında kesinlikle debriyaj ve gaz pedalına beraber basılmaz. Araç hızı yeterli miktarda azaldıktan sonra debriyaj be fren pedalına birlikte basılarak araç durdurulur.
Gaz Pedalı ;Gaz pedalı aracın hızını kontrol altında tutmamıza yardımcı olan çok önemli bir komuta organıdır. Gaz pedalına ani ve sert basınç uyguladığınızda aracın hızı birden artabilir. Bu durumda aracı kontrol etmeniz güçleşebilir. Ani gaz pedalına basışlar fazladan yakıt tüketmenize neden olur. Ayrıca aracın aklarına veya şaftına zarar verir. Gaz pedalına basarken motor sesini ve göstergeyi dikkate almanızda fayda vardır.

Direksiyon Simidi

       Direksiyon: Direksiyon hakimiyetine en fazla sahip olunan yöntemler aşağıdaki şekilde anlatıldığı gibidir.  Hızlı araba kullanan yarışçılar dahil bu kuralı uygulamaktadırlar. Direksiyonu 9'u 15 geçe şeklide tutuş ; A ve B noktaları durumunda direksiyonu tutarak direksiyonu çevirin. Kesinlikle içten çevirmek size daha fazla hareket ve zaman kaybına neden olacaktır. Direksiyon simidinin şekline göre  10 u 15 geçe de tutabilirsiniz. Direksiyonu sıkmadan yumuşak bir şekilde tutarak aracı kullanın. Ellerinizde terleme mevcut değilse asla eldiven ile direksiyonu yönlendirmeyin. bu durumlarda direksiyon elinizde kayarak manevranızı olumsuz yönde etkileyecektir.


KOLTUĞA DOĞRU OTURMA ŞEKLİ
Araba kullanmak için arabanıza yöneldiğiniz zaman ; öncelikle aracın lastiklerinde yetersiz hava miktarı, yağ ve su kaçaklarınız gözle kontrol ettikten sonra yapmanız gereken koltuğu kendinize göre ayarlamak olmalıdır. Sırtınızı koltuğa yasladıktan sonra kollarınızı öne doğru uzatın. Elleriniz direksiyon simidinin 12 pozisyonuna değecek şekilde koltuğu ileri-geri ilerleterek koltuğu ayarlayın. Koltuğun sırtlık kısmındaki açısı ortalama 20 derecelik bir açıda olması doğru pozisyondur. Aşağıda koltuktaki pozisyon ayarlama kollarını anlatıyoruz.
1- İleri-geri ayarı
2- Yükseklik ayarı
3- Sırt yaslanma eğimi (açısı ) ayarı
                                                                                             4- Baş dayanağının eğimi ve yüksekliği ayarıdır.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Kapılardaki bulunan dikiz aynaları sürücülerin yola hakimiyetleri arttıran önemli parçalardır. Sürücü araca bindiği anda kapı ve dikiz aynalarını oturma pozisyonuna göre ayarlamalıdır. İç dikiz aynası arka camın tamamını görecek şekilde ayarlanmalıdır.  Sağ ve sol kapı aynaları ise aracın gerisinden gelen araçları görmek için : aracın ön ve arka kapı kolunu %5 oranında ve yolu görecek şekilde ayarlanmalıdır.